Zwemmen

De Venlose Watervrienden biedt: elementair zwemmen (diploma A, B & C), recreatief zwemmen, hoepelzwemmen, rasterzwemmen en specifieke zwemvaardigheden aan. Voor de zwemgroepen tot en met het A diploma geldt een wachtlijst.

Elementair zwemmen

Andere tijden en veranderde opvattingen, het leren zwemmen wordt leuker en interessanter gemaakt. Het huidige elementair zwemmen is voornamelijk gericht op het opdoen van zoveel mogelijke vaardigheden in het water. Dat gaat zeker verder dan het alleen maar het kunnen zwemmen van een aantal banen op de buik of op de rug in een beschermde omgeving van het zwembad. In en rondom het water wordt aan de zwemvaardigheid van kinderen hoge eisen gesteld. Zij moeten in staat zijn zichzelf te redden als zij onverwacht in het water vallen. 
Het nieuwe zwem-ABC sluit meer aan bij de veranderde opvattingen over het onderwijs. Er wordt meer rekening gehouden met specifieke leeftijdskenmerken. Want jonge kinderen leren op een andere manier dan oudere kinderen. 

In de opleiding voor het zwem-ABC leren de kinderen allerlei vaardigheden, onder water zijn, oriënteren en op verschillende manieren draaien in het water. Behalve het aanleren van de enkelvoudige rugslag en schoolslag maken zij ook kennis met de borst- en rugcrawl. 

Kinderen, die het zwem-ABC voltooid hebben, zijn zwemveilig en zwemvaardig genoeg om op een verantwoorde wijze te kunnen genieten van de vele vormen van vrijetijdsbesteding in, op, onder en aan het water. Bij de Venlose Watervrieden kunnen kinderen en volwassenen op veilige en verantwoorde wijze hun zwem ABC behalen, middels groepslessen gegeven door gediplomeerde instructeurs. 
Groepsnummer Badcoach Zwemleider Assistent Begeleider Lestijden
1 Louisa en Esther Janny Lara Esther 8:40 - 9:25
2 Louisa en Esther Monique Tim R. Esther en Louisa 8:40 - 9:25
3 Louisa en Esther Angie Kitty Louisa 8:40 - 9:25
4 Lia J. Sjors Joey Joke 8:25 - 9:25
5 Lia J. Laura Jac Lia J. 8:25 - 9:25
6 (diploma A) Lia J. Tim J. Maud Wiek 8:25 - 9:25
7 (diploma B) Melanie Arno Selina Melanie 8:25 - 9:10
8 (diploma C) Melanie Melanie Marc Arno 9:10 - 9:55
9 (Speciale vaardigheden) Melanie John Tim J.   9:55 - 10:25
10 (Volwassenen) Melanie Kevin Tony John 8:25 - 9:25

Recreatief zwemmen

Recreatief zwemmen of gewoon vrij zwemmen kan gedurende de hele ochtend in het wedstrijdbad. Ook in het instructiebad (ondiep) is er vrij zwemmen. Zie het badschema voor de precieze tijden. Vrij zwemmen kan uitdagender gemaakt worden door mee te doen met het rasterzwemmen. Zie hieronder voor meer informatie.
 • 8:25 - 10:25 in het wedstrijdbad
 • 8:25 - 8:40 in het instructiebad
 • 9:25 - 10:25 in het instructiebad

Rasterzwemmen

Het afleggen van TRIMRASTER-proeven is een vorm van zwemmen, waartoe onze zwemvereniging u elke zondagmorgen in de gelegenheid wilt stellen. Voor het behalen van de verschillende afstandsgrenzen bestaat geen tijdslimiet. U zwemt dus in uw eigen tempo en kunt dit zo lang doen als u wilt. De gezwommen afstand wordt bijgehouden op een kaart, die door het rastervormige patroon van de vakjes het TRIM?RASTER gedoopt werd. Vraag de toezichthouders voor deze kaart.
 
Proef Afstand(km) Onderscheiding Kosten
1 5 Medaille + lint + 5km clip € 4,-
2 15 15km clip -
3 25 25km clip -
4 50 Geëmailleerde duikertjes op medialle € 4,-
5 75 Bronzen 25km hanger -
X Elke 25km extra Als bij 75km -

De te zwemmen afstanden per dag bedragen minimaal 100 en maximaal 500 meter in veelvouden van 100 meter. Omdat de lengte van het grote bassin 25 meter bedraagt, betekent dit in de praktijk 4, 8, 12, 16 of (maximaal) 20 lengtebanen. Per 100 meter wordt in het TRIMRASTER een vakje aangekruist (dus na 4 banen 1 vakje, enz.) totdat alle vakjes van een proef zijn ingevuld. Na 5 km krijgt u dan de medaille met lint en eerste afstandsclip overhandigd. U kunt nu doorgaan voor de 15 en 25 km clip. Bij het passeren van de 50 km grens ontvangt u een geëmailleerd rond plaatje met daarop twee duikende figuurtjes die uw medaille compleet maken. Wilt u hierna verder gaan met trimzwemmen, dan krijgt u bij het passeren van elke volgende 25 km grens een bronzen hanger [ +25 km ] die onder de medaille gehangen kan worden. Vraag in het clublokaal naar extra informatie.

Hoepelzwemmen

Bij hoepelzwemmen zwem je door een hoepel een bepaalde waterdiepte of afstand, wordt er een onderwater foto van je gemaakt, en krijg je een certificaat met de foto! Er zijn verschillende certificaten, namelijk:
Brons 1 1 meter diep
Brons 2 2 meter diep
Zilver 12,5 meter afstand
Goud 25 meter afstand
Platina 37,5 meter afstand
Diamand 50 meter afstand
Waar je op moet letten:
 • Hoepelzwemmen vindt een keer per jaar plaats. Zie de agenda en het bord in het clublokaal voor de precieze datum
 • Je zwemles begint in je eigen groep, als het hoepelzwemmen begint word je opgehaald
 • Het hoepelzwemmen kost €3,- en wordt betaald bij de uitreiking van het certificaat
 • Meedoen aan hoepelzwemmen kan vanaf groep 5
 • Opgeven doe je bij meneer John
Geef je dus op voor het Hoepelzwemmen! Je krijgt een leuk certificaat met een unieke foto van jezelf als je onderwater aan het zwemmen bent!

Specifieke zwemvaardigheden

De Venlose Watervrienden biedt na het zwem-ABC nog een veelzijdig programma aan, zodat je nog lang niet uitgezwommen hoeft te zijn. Afhankelijk van de wens die er onder leden is en wat er aangeboden kan worden bestaat de keuze uit de volgende specifieke zwemvaardigheden:
 • Plankspringen
 • Synchroonzwemmen (kunstzwemmen)
 • Wereldzwemslagen (nostalgische zwemslagen)
 • Survival (zwemmend redden)
 • Snorkelen
 • Balvaardigheid
 • Zwemvaardigheid
Vraag naar de mogelijkheden in het clublokaal om je vaardigheden te vergroten.

Opleidingen tot zwemleider

Van tijd tot tijd worden er opleidingen aangeboden, om zo met meer kennis en bevoegd zwemlessen te mogen verzorgen. Onze vereniging organiseert dergelijke opleidingen vaak zelf volgens een door de N.C.S. samengesteld lespakket en wordt afgesloten met een kaderdiploma. Met twee OVO’s, vijf zwemleiders B en zeven zwemleiders A+ heeft de vereniging een hoop kennis in huis. Indien een opleiding gestart wordt is er soms ruimte voor cursisten welke al enige ervaring in de zwemwereld hebben, maar nog geen diploma. Informeer bij interesse naar de mogelijkheden.

Contact

clublokaal 'De Ster'
Drie Decembersingel 56
gelegen naast het zwembad "de Wisselslag"
Venlo-Blerick
Telefoon: 077-3824886
Terug naar boven